Unstopapple!

Op het eerste gezicht lijkt er niet veel aan de hand. Apple heeft jarenlang een overeenkomst met Apple Corps, het label van The Beatles. Deze overeenkomst zorgde ervoor dat Apple Inc. nooit met Apple Corps mag gaan concurreren. Anders gezegd: Apple Inc. mag geen muziek uitbrengen. Jaren geleden toen de overeenkomst getekend werd was dat geen ‘big deal’, Apple was immers een computerproducent en had niks met muziek van doen. Maar hoeveel anders is de situatie jaren later, als Apple met haar iPod de MP3-spelermarkt domineert. Steve Jobs, Apple’s CEO, begon een tijd geleden in te zien dat muziek verkopen via iTunes niet de manier was om geld te verdienen. Daarom stapte hij naar Apple Corps om te kijken of er nog iets aan de oude overeenkomst te tornen viel.

En jawel, Apple mag nu muziek uitbrengen. Maar wat maakt dat nou uit? Het antwoord is simpel. Apple mag haar iPods vanaf heden zelf van muziek voorzien, er ontstaat een scala aan extra marketingmogelijkheden. Denk aan de hiphop-iPod, met alle toonaangevende hiphop-albums en een legio aan onbekend raptalent voorgeprogrammeerd op de iPod. Geen hiphop-liefhebber laat deze iPod nog aan zich voorbij gaan. Net als de PunkPod, de HardPod, de ClassicPod en de PopPod. Daarnaast ligt de weg voor Apple nu helemaal open om ook de aanval op de beeld- en geluidsdrager-producenten te openen. Bedenk hoe klein en goedkoop de kleinste iPod-shuffle op het moment is, maak die nog iets kleiner en market ‘m flink zodat de prijs ook omlaag kan en Apple verkoopt met de iPod Shuffle Light digitale muziekalbums. Om nog maar niet te beginnen over de Apple Reload Points, openbare computers in bv. telecomwinkels (vergelijk ze met de Kodak Printers in Dixons) waar iPod-gebruikers tegen een kleine bijdrage de nieuwste muziek naar hun iPod kunnen kopieren. Apple en Steve Jobs zijn niet te stoppen. Niet enkel Microsoft wordt aangepakt met de gebruiksvriendelijkere Mac, maar ook de MP3-spelerproducenten worden structureel uit de markt gewerkt. Eerder kondigde Apple al aan met de iPhone de telefoonmarkt te veroveren en nu komt Apple waarschijnlijk binnenkort met dé digitale opvolger van de CD en DVD. Apple is unstoppable. Over tien jaar is iedereen Bill Gates vergeten en horen, zien, lezen en schrijven we Apple.

Advertenties

Een Reactie op “Unstopapple!

  1. Voor een deel hoop ik dat je gelijk hebt. Je getuigt in ieder geval wel van een grenzend enthousiasme. Ik ben zelf ook een Apple gebruiker en het grootste voordeel van Apple’s (tijdelijke?) succes is dat het andere bedrijven forceert om te innoveren in gemak. Grote markten zijn in mijn ogen nog heel ouderwets en kunnen makkelijker. Kijk bijvoorbeeld eens naar een stereo toren met alle kabels. Dat moet gewoon alle digitaal en/of draadloos. Door Apple’s succes met de iPod zullen mensen ook met andere ogen naar andere apparatuur kijken hoop ik en een groter gebruikersgemak afdwingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s