Voorlichting via online-spelletjes

Om het internetpubliek bewust te maken van de gevaren van honger, ziekte en natuurrampen heeft Unicef in samenwerking met Global Kids en Gamelab een online-spel in het leven geroepen. In Ayiti: The cost of life moet de speler gedurende vier jaar een vijfkoppig Haïtiaans gezin besturen. Zo heeft de speler de keuze om zoonlief op het land te laten werken of naar school te sturen en moet ondertussen goed in de gaten worden gehouden of de gezondheid van de vijf wel op peil blijft.

Ayiti is in korte tijd al het derde online-voorlichtingsspel dat door de VN gelanceerd wordt. Niet lang geleden kwam de rampenbestrijdingstak ISDR met de Stop Disasters Game, een spel waarbij á la Simcity een dorp beschermd moet worden tegen een natuurramp. Ook is via de website van Unicef de HIVAids Game te spelen, een spel over het gebruik van anticonceptie en het risico op sexueel overdraagbare ziekten. Het is duidelijk dat er een nieuwe trend gaande is, net als elke andere branche moeten ook de voorlichters van de VN met hun tijd meegaan. Met de online-games trachten zij de moeilijk te bereiken internetdoelgroep ook van de nodige voorlichting te voorzien.

Een kleine kanttekening is echter wel dat de spelletjes soms niet het benodigde voorlichtingseffect behalen. De eerste keer dat ik Ayiti speelde ging ik game over met slechts een van de zoontjes nog in leven. De andere vier gezinsleden waren overleden aan de gevolgen van tuberculose en cholera. Enigszins geschokt over wat ik had aangericht probeerde ik het nog een keer, dit keer ging ik opnieuw game over met beide zoontjes nog in leven. Vader, moeder en dochterlief waren overleden aan de gevolgen van een orkaan. Behoorlijk aangeslagen sloot ik het venster toen maar. In het spel is het zo ongelooflijk lastig om een vijfkoppig gezin drie jaar in leven te houden dat ik het me onmogelijk voor kan stellen dat de situatie in Haiti zo schrijnend is, dan zou er allang niemand meer wonen. Onvoorgelicht bleef ik dus achter.

Advertenties

4 Reacties op “Voorlichting via online-spelletjes

  1. Ook in ben onvoorgelicht gestopt met het spelletje. Tijdens het spelen van de game heb ik meerdere stratiegiën geprobeerd. Eerst ging ik voor opleiding vervolgens voor geld. Want geld maakt gelukkig maar niets mocht baten. In eerste instantie haalde ik 1,5 jaar vervolgens ruim 2,5 jaar. Hoe te overleven op Haiti is mij onduidelijk want ik kan zelf met veel geld het kleine gezinnetje niet in leven houden. Voor mij houdt het hier op!

    Grappig dat online-spellen nu worden gebruikt bij de voorlichting van de VN.

  2. heb jij die tsunami al kunnen weerstaan Peter?

  3. tsunami? zover kwam ik niet eens….

  4. Toch maar even de moeite genomen het spel lang genoeg te spelen om wel daadwerkelijk rampen te ervaren… idd knap lastig maar de tsunami is te weerstaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s