Zuid-Amerika heeft er een dictator bij

De innige banden die de Venezolaanse president Hugo Chavez onderhoudt met de familie Castro zijn de afgelopen week op een schrijnende manier duidelijk geworden. Met als eindresultaat het sluiten van de grootste tv-zender van het land RCTV (Radio Caracas Television). Chavez besloot vorige week de uitzendvergunning van het tv-station niet te verlengen, met als gevolg dat RCTV afgelopen nacht haar laatste minuten op de ether beleefde. Het lijkt de eerste stap naar het Cubaanse mediamodel van Fidel Castro, met enkel door de staat gecontroleerde zenders.

RCTV en andere private zenders droegen vijf jaar geleden bij aan een coup die leidde tot de val van Chavez. De coup was echter van korte duur, aangezien Chavez zich na 48 uur alweer president mocht noemen. Terwijl destijds tienduizenden aanhangers van Chavez in de straten van Caracas de terugkeer van hun leider eisten, zonden RCTV en andere private zenders demonstratief tekenfilms uit. Door het weigeren tot verlenging van de ethervergunning neemt Chavez vijf jaar later wraak. RCTV is vervangen door een door Chavez gecontroleerde staatszender, waarvan er al velen op de Venezolaanse ether te vinden waren.

Maar RCTV is niet de enige zender die zal moeten geloven aan het schrikbewind van de beruchte Venezolaan. Ondanks de hevige protesten tegen het sluiten van RCTV, een protestmars waar ook veel journalisten en nationale soapsterren van zich deden spreken, maakte William Lara, minister van communicatie, vanmiddag bekend dat Chavez CNN España en Globobvision aanklaagt vanwege een complot tegen zijn persoon. Onmiskenbaar de volgende stap naar een door de staat gecontroleerd medialandschap.

Het gaat slecht in Venezuela. Een liter water is duurder dan een liter benzine en vlees, kip, melk en suiker zijn vrijwel niet meer te krijgen. Nu RCTV opgedoekt is en de Spaanse CNN en de buitenlandse zender Globovision eveneens dreigen te verdwijnen krijgt de gemiddelde Venezolaan op zijn tv enkel nog bericht over hoe goed het gaat met zijn land en wordt hij uitgebreid geïnformeerd over alle complotten die de westerse wereld tegen zijn geliefde land aan het vormen is. De perfecte strategie om de bevolking angst in te boezemen voor de buitenwereld en oneindig herkozen te worden. Chavez heeft goed naar zijn Cubaanse leermeester geluisterd.

Advertenties

3 Reacties op “Zuid-Amerika heeft er een dictator bij

  1. er zijn in Venezuela nog tal van andere commerciële zenders, waarvan de licentie probleemloos verlengd is; commerciële zenders die nog harder en fanatieker tegen Hugo Chavéz te keer gingen dan RCTV. Maar het kost wat moeite je goed te laten informeren en het is makkelijker rechtse retoriek na te blaten afkomstig uit de VS!

  2. Haha, wellicht, het is zeker dat er heel wat wordt gespindoctort, maar vergeet niet het onderscheid te maken tussen ether en kabel. 10 van de 12 etherfrequenties zenden momenteel door Chavez gecontroleerde content uit. RCTV was de enige zender in de ether die vol tegen Chavez in ging. Al die commerciele zenders waar jij het over hebt zitten achter de decoder, en krijg ze daar als Venezolaan met hongerloon maar eens achter vandaan.

  3. Mooi blog! Kijk ook naar de legendarische nieuwe site: http://www.desjaak.com waarop dagelijks nieuwe foto’s en filmpjes van mensen staan die echt hard De Sjaak zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s