Kleurrijk en somber

Welkom in Boedapest. Geplaagd door een misselijkmakende ammoniaklucht in een Hongaars internetcafe vertel ik u graag over de stand van zaken in het Parijs van Oost-Europa.

Na een aantal dagen in de onverbiddelijke hitte is het duidelijk dat Boedapest zich definitief heeft losgerukt van het communisme dat tot 1989 de boventoon voerde. Tien jaar geleden wandelde ik als twaalfjarig jongetje door een grauwe, arme stad. Hoe anders ligt de stad er nu bij. Grote hoeveelheden billboards en streetart bepalen het straatbeeld en de mensen lopen er kleurrijk gekleed bij. Echter is de nasleep van het communisme nog duidelijk herkenbaar in de mentaliteit van de Hongaarse hoofdstedelingen.

Dit kwam duidelijk naar voren in de lezing van journalist, socioloog en voormalig parlementslid Istvan Hegedus. Het icoon van de door de Amerikaans-Hongaarse investeerder George Soros gefinancierde universiteit zette duidelijk uiteen hoe de uiterst pessimistische houding van de Hongaren het land weinig vooruithelpt. Het politieke klimaat van Hongarije wordt bepaald door een tweestrijd tussen de linkse sociaal-liberalen en de rechtse neo-conservatieven. Elke groep heeft haar eigen tv-kanaal en eigen krant. Het doet denken aan het Nederlandse systeem van weleer. Het verschil is echter dat de tweestrijd Hongarije opdeelt in linksen en rechtsen via hun eigen media enkel geinformeerd geindoctrineerd worden met de tekortkomingen van de ander. Het debat richt zich volledig op de competitie tussen links en rechts waardoor inhoudelijke kwesties uit de media verdwijnen en in vergaderkamertjes langs de Donau worden beslecht.

Het gevolg van de Hongaarse tweestrijd is dat deze houding rechtstreeks wordt overgenomen als het op Europa aankomt. Hongarije is in 2004 toegetreden tot de EU maar dat verliep moeizaam. Hongarije moest meer moeite doen. De Hongaren waren beledigd. In 1956 streden zij tegen een communistische overheid waarvan zij zich in 1989 definitief ontdeden. In de tussentijd hoefden de West-Europese landen niets te doen om tot de EU toe te mogen treden. Hongarije wilde niet eens uitmaken van dit gezelschap. Maar Hongarije moest wel, dat was goed voor haar economie. Dat was de uitslag van een referendum over de toetreding tot de EU. En dat zegt alles over de pessimistische houding van haar burgers.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s