Staatszender met identiteitscrisis

De geweldige studiereis van Mercurius leidde de studentenkolonne ditmaal naar het indrukwekkende gebouw van Magyar Television, de Hongaarse staatstelevisie. In een uitgebreide rondleiding door het kloppende hart van de Hongaarse nieuwsindustrie werd duidelijk dat men de begrippen nieuws, integriteit en objectiviteit bij MTV op geheel eigen manier invult.

Magyar Televsion wordt voor een groot deel gefinancierd door de Hongaarse overheid. In principe is dat niet veel anders geregeld dan in Nederland, ware het niet dat de overheid dit bedrag zelf mag vaststellen en op elk moment kan veranderen. Het gevolg is dat MTV functioneert als spreekbuis van de Hongaarse overheid. Zodra de content van de nieuwszender de overheid niet zint wordt de bijdrage verminderd en is het onmogelijk de zender draaiende te houden. Dit houdt dus in dat de ideologie en politieke richting van de content bij elke kabinetswisseling verandert. Het schrijnende gevolg is een zender die gedwongen met de politieke wind meewaait met een ware identiteitscrisis als resultaat.

Een logische vraag is of de gemiddelde Hongaar dan niet liever naar een ander journaal kijkt. Een nieuwszender die de kijker informeert zonder een overheid die in de nek hijgt en bij een verkeerde beweging ingrijpt. Het antwoord is nee, want het journaal van MTV is het enige journaal dat wars is van showbizz en sport. Het enige journaal dat zich bezighoudt met de content en niet met kijkcijfers. Zoals we in Nederland het RTL4-journaal kennen is er in Hongarije nooit een kwalitatieve tegenhanger van MTV opgestaan.

Hongarije heeft in 1989 afgrekend met het communisme, maar toch is het totalitaire systeem nog goed terug te zien in bijvoorbeeld het bestaan van een staatsgereguleerde omroep. Een instantie die er met vele andere Hongaarse media voor zorgt dat de democratische dialoog uitblijft. De staatszender predikt op het moment rechts, terwijl de linkse oppositie een ander eigen kanaal heeft. Beiden benaderen hun stemmers vanuit eigen media en beiden weigeren consistent het debat met elkaar aan te gaan. Ondertussen ziet Boedapest er bijna westerser uit dan onze eigen hoofdstad, maar onder alle flatscreens, reclameborden en Pradatassen schuilt een verrot systeem dat de samenleving stevig in de houdgreep heeft.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s